Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2009 23:16 - Валери Петров и неговата биография.
Автор: kobata Категория: Поезия   
Прочетен: 11517 Коментари: 33 Гласове:
8

Последна промяна: 10.10.2009 01:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ровя се аз на общо основание из Мрежата и ей така, като някак си изведнъж, пред очите ми изпълзя едно сайтче: http://www.valpetrov.hit.bg/ И не само сайтче, ами "Сайт за ВЕЛИКИЯ Валери Петров".
Дотук добре, реших и аз да се поразровя и да науча нещо ново за автора на "Пет приказки", за вписания през 1988 г. в почетния списък на Международния съвет за детската книга, за избрания през 2003 г. за Академик и награден през 2007 г.  с престижната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" на специална церемония в Гранитната зала на Министерския съвет от Сергей Станишев.
Разгледах, но не открих много неща...  и затова сега, осъзнавайки своята нищожност, ще си позволя да представя едно не много известно негово стихотворение, публикувано във вестник "Работническо дело" от 09.03.1953 г.

По великия път

Вървяхме в редици безкрайни,

различни по говор и цвет,

а той ни предвождаше, той ни

зовеше: - Напред и напред!

 

Вървяхме! Той път ни намери.

Избегна опасни места.

И ето ги чудните двери,

където звъни радостта!

 

И чак подир толкоз години

в миг всеки се сепна, видял,

че тоз, който вярно води ни,

бил вече съвсем побелял.

 

Но верен на своето дело

дори и в последния час,

той сбра всички сили и смело

избърза далече пред нас,

 

достигна вратата грамадна

и цял от лъчите огрят,

разтвори я с трясък… и падна

пред прага на бъдния свят!

 

Ръцете му вече са ледни,

устата му мъдра мълчи,

не ще ни, не ще ни погледне

с човечните свои очи!

 

Спи той в саркофага железен,

обгърнат от флага ни скъп…

Но ний в Радостта ще навлезем,

макар просълзени от скръб!

 

Пред портата вече разкрита

синеят безоблачни дни

и песен щастлива се сплита

със чуден порой светлини,

 

и своите сълзи ний бършем,

и пак знамената плющят…

- Напред и напред! Да завършим

Великия Сталински път!

Вместо коментар, ще завърша с една мисъл на Иван Пейчев: 

„Поезията, това е най-страшното нещо. Че тя се превръща в документ, а много често и в обвинителен акт. Не можеш да кажеш, ама това съм го писал просто при такива обстоятелства или за себе си съм го писал. Всяко оправдание при тия случаи с обстоятелства, с каквото и да е било има само едно определение – страх!”



Тагове:   сталин,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. enige - Жалко, позорни редове! Но все пак ...
07.10.2009 23:22
Жалко, позорни редове!
Но все пак Валери Петров е Преводачът на Шекспир на български език!
цитирай
2. emil60 - Като го прочетох няколко пъти...
07.10.2009 23:24
се убедих, че е нямало начин да не върви по сталински път... То друг път дали е имало..., може, ама друг път...
Благодаря, разведрих се малко, защото ние сме така тук.. нали и аз нещо съм говорил и писал тогава, па макар и отчетно-изборен доклад... И то си е творчество... Лека нощ!
цитирай
3. kobata - eniqe
07.10.2009 23:27
Аз не отричам таланта на Валери Петров. Опазил ме Господ. Даже от всички написани стихове за смъртта на Сталин, това е наистина най-доброто! Но си мисля, че за да опознаем един човек - трябва да го огледаме от всички страни, да анализираме цялостното му творчество. Дали има стихове за Партията, за Вождовете, за Народния съд... Дали оправдаването на толкова много беззакония и славословенето на тези сатрапи е било предизвикано само от страх?! Или наистина е вярвал в това...
цитирай
4. kobata - emili60
07.10.2009 23:29
Доста се чудих дали да направя този постинг. Някой сигурно ще го сметне за дърлене или творческа завист... Но все пак - истината е по-важна, най-важната и не трябва да се страхуваме да я покажем.
цитирай
5. анонимен - Има едо разсъждение на Чърчил:
08.10.2009 00:53
който не е бил социалист на 20, няма сърце; който не е консерватор на 50 - няма ум, нещо такова...
Та кога танцуват розите, може да разбереш занапред!
Благодаря ти за поста!
цитирай
6. kobata - Магаретарова,
08.10.2009 01:07
отдавна съм разбрал много неща... Благодаря за коментара.
цитирай
7. анонимен - Благодаря, че го напомни. Истината ...
08.10.2009 10:51
Благодаря, че го напомни. Истината винаги е някъде там... Но човекът е многолико същество. Не е първият, нито последният заровил някъде в печата нещо подобно: славославие на нищожността, поругаване на собствения гений чрез слагане на "правилните" хора и линии... Все пак написаното остава. И е добре да не забравяме доброто, но да не забравяме и това наоколо. За мен е твърде висока такава цена, но нали го е направил някой, който така е преценил обстановката. Не го оправдавам. Не го и съдя. И без това не съм от породата "луда фенка", а вече не съм така жестока както в младостта. Отрекох Георги Джагаров изначално, когато намерих в сп."Пламъче" стихотворение, посветено на рождения ден на "първия". Днес без оправданияпросто вече не изрич
ам лековато смъртни присъди.
цитирай
8. kobata - анонимен
08.10.2009 12:58
и аз съм на същото мнение. Всеки си има и своите "тъмни" моменти. Въпросът е да не ги крие и да има сили да гледа хората в очите. А присъдите... те са в друга приказка.
цитирай
9. анонимен - Може
08.10.2009 13:29
да е писал за Сталин, но поетът остана верен на себе си и не излезе да се ежи по площадите и да се пъчи по телевизията. Не си скъса показно партийната книжка, нито тръгна да обяснява, че някой му пречил, някой го заставял. За това, освен като поет го уважавам и като човек.
цитирай
10. kobata - Ами, животът е прекрасен и удиви...
08.10.2009 14:50
Ами, животът е прекрасен и удивителен! Нещата са и така, и така...
цитирай
11. anastasiia - Всяко нещо със /и във/ времето си...
08.10.2009 15:07
Живял е в такава епоха, писал е такива стихове...
Но в същевременно разкрива пред нас и онова "златно ключенце", което ни връща към детството... И онова вълшебно бисерче, което свети в детските игри... и ни прави по-добри...
Всичко, което е написал, е наситено с толкова доброта и човечност...
Съгласна съм и с анонимен 9!...
Уважавам Валери Петров и като човек, и като поет и писател...
цитирай
12. kobata - Ася,
08.10.2009 16:13
съгласен съм с теб. Но защо тогава не ги показва и тези стихове. Това е моята мисъл - да не ги крие. Да ги включва и в биографията си и т.н.
цитирай
13. sparotok - Валери Петров и неговата биография.
08.10.2009 20:14
Валери Петров e бил само един от многото, които са били принудени да ръкопляскат на панихидата на България. Животът е мил всекиму.
цитирай
14. kobata - Павка,
08.10.2009 21:42
дали е бил принуден или наистина е вярвал?
цитирай
15. enige - До кобата 3:Напълно съгласен с тебе.
08.10.2009 23:21
Морал и талант - дали са съвместими?
Отколешен въпрос. Пушкин казва че "гений и злодейство-две вещи несовместньiе". А дали е така?
цитирай
16. kobata - Ами. . . това могат да кажат само ч...
08.10.2009 23:23
Ами... това могат да кажат само читателите. Както виждаш има всякакви мнения. А пък и нали знаеш: Моралът е като пръчка - има два края...
цитирай
17. emil60 - А даже е и здравословно, защото сме хора...
08.10.2009 23:27
kobata написа:
Доста се чудих дали да направя този постинг. Някой сигурно ще го сметне за дърлене или творческа завист... Но все пак - истината е по-важна, най-важната и не трябва да се страхуваме да я покажем.

Има такива истини за много велики личности, но не зная защо, когато разбера че имат подобно на моите слабости много повече ми стават близки...
цитирай
18. kobata - "Човек съм и нищо човешко не ми ...
08.10.2009 23:29
"Човек съм и нищо човешко не ми е чуждо"... Но, как да ти кажа, тяхната отговорност е като че ли съвсем различна.
цитирай
19. gor - Младите не могат да разберат онова време
15.10.2009 12:10
Това са петдесетте години. Малко след войната. Хората още имат вяра в новото. В. Петров е евреин, това тогава все още е опасно. И представи си: партията му поставя задача да напише такова стихотворение. И той го прави все пак по много по-талантлив начин от мнозина други. И Младен Исаев, и Блага Димитрова, и Георги Джагаров и кой ли не от известните са писали такива стихове. Но Валери Петров след 1956 г. не продължи по този път, а написа прекрасната поема "В меката есен", в която между другото казва "От много вярност ти изневерихме". После искат от писателите да осъдят Солженицин, но Валери е един от малцината, които се въздържат и затова дълго време не го печатат. Това пък му дава сили и време да преведе Шекспир. Докато други поети започват да разхваляват Т. Живков и да му посвещават цели сборници. И това става вече в по-ново време, когато няма толкова голяма опасност от репресии. Човешката природа е сложна: страх, желание за изява, бедност, надежда за кариера и т. н. Ти си бил дете тогава и не можеш да си представиш истинската атмосфера. Някои в онези времена се самоубиха (П. Пенев). Други вярваха и се надяваха на промени. Правеха и компромиси в името на оцеляването си като творци. Някои не правеха компромиси и си плащаха за това с премълчаване - все едно не съществуваха за изданията и критиката. На тях можем да се възхищаваме. Но хората са различни и трябва да ги приемаме в цялата им сложност.
цитирай
20. kobata - Виж, с това за младите не съм съгл...
15.10.2009 12:14
Виж, с това за младите не съм съгласен и никога не съм бил. Подценяване поради възраст не е уместно, по-скоро е смешно. А това, което казва gor е точно така. Аз затова и вместо коментар написах онази мисъл на Иван Пейчев. Става дума за едно от най-естествените човешки качества - Страх!
цитирай
21. gor - Не е подценяване поради възраст
15.10.2009 12:27
Може би лошо съм се изразил. Или прекалено лаконично. Младите, казвам, защото не са имали възможност лично да изпитат тегобите на онова време върху гърба си. А научават за него чрез написаното от други. Имам деца на твоята възраст и ви познавам, не ви подценявам. Извинявай, ако се е получило такова впечатление. :)
цитирай
22. kobata - Да, прав си. . . но ето това е отгов...
15.10.2009 13:20
Да, прав си... но ето това е отговорността на младите - въпреки, че не са изпитали на гърбаси, да могат да знаят и да не допускат това да се случи отново. Не се имам за кой знае какво, но творческият подтик, желанието да пиша се роди в мен от допира с произведенията на Александър Солженицин.
цитирай
23. анонимен - mnenie
08.12.2009 14:41
Когато напишеш и една хилядна част от това, което е написал този наш поет тогава ще имаш право да отричаш поет от величината на Валери Петров.
Такива като тебе унищожиха много наши поети...Жалко...завистта винаги е убивала, но накрая убива и теб самия...
цитирай
24. kobata - посипвам си главата с пепел...
08.12.2009 14:51
посипвам си главата с пепел...
цитирай
25. анонимен - Италия-верона
08.12.2009 23:36
Ама,че "велика" мисъл.Те и шекспир го четат всички,
а ти пък какво ли можеш да кажеш за него.С това неграмотно изказване ме навеждаш на мисълта, че може и да не си го чел
цитирай
26. kobata - Желание — това е мойто име! Ти ...
09.12.2009 00:01
Желание — това е мойто име!

Ти много си желала, пожелай

и мен — едно желание, вземи ме,

в желанията място ми отдай!

О, ти, чиято воля е безбрежна,

нима не ще да ми дадеш приют?

Към чуждите желания си нежна,

а само аз от теб не бивам чут.

Но както в тия пълни океани

приют намира онзи скитник дъжд,

сред другите неща, така желани,

ти приюти и мен, поне веднъж.

Не ме заставяй твърде да те моля,

а дай простор на страшната си воля.
цитирай
27. анонимен - italia
09.12.2009 12:51
sei bravissimo!bravo!
цитирай
28. kobata - анонимен 27
09.12.2009 14:03
И държавна сигурност също!
цитирай
29. apollon - ами това е велико - не можеш да станеш ...
29.12.2009 23:48
ами това е велико - не можеш да станеш велик без да си опял велик диктатор и да го намажеш със меда нас воите плюнки
цитирай
30. анонимен - Тъжни аналогии.
18.01.2010 19:57
Да не пишеш тогава за Сталин, това е все едно сега, в наше време, един държащ на себе си анализатор, поет или писател да каже, че е против Европейския Съюз! Случва, се но много рядко!
цитирай
31. анонимен - хубаво стихотворение
04.10.2010 15:16
поредното доказателство че Сталин е велик!
цитирай
32. lionhard - Къчо Карамасуров
27.08.2014 11:40
Къде е,моля,онова "велико" стихотворение за ПАРТИЯТА..."че е безгрешна,дори когато съгреши"...!?
Къде да открия и прочета и "БОКСЬОРЧЕТО" му от 1996г.??
Защо ги крият, ГУЗНИ ЛИ СА ???
цитирай
33. kobata - Привет, това стихотворение, за ...
28.08.2014 18:10
Привет, това стихотворение, за което говориш - не е от Валери Петров, а е от Христо Радевски... Ето го http://chitanka.info/text/12604-kym-partijata
Когато правих този постинг, аз много пъти се опитвах да предизвикам дискусия, но за съжаление всички казваха "Времето било такова" и т.н.... Както и за останалите блюдолизци...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kobata
Категория: Изкуство
Прочетен: 1094721
Постинги: 335
Коментари: 1592
Гласове: 20803
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031